فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 53، بهار و تابستان 1382)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 53، بهار و تابستان 1382)

  • 92 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/04/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • افشین حراجی، عطا الله حبیبی، برات الله شبان صفحه 7
    مقدمه
    امروزه در دندانپزشکی مدرن، یکی از اهداف اصلی انجام درمانهای ارتودنسی یا جراحی های ارتوگناتیک، علاوه بر بهبود شکل ظاهری بیمار و تامین فانکشن صحیح سیستم جونده، حفظ نسوج پریودنتال و پیش گیری از بروز نقایض و بیماری های پریودنتال می باشد، لذا هدف از این تحقیق بررسی اثرات استئوتومی های بین دندانی بر روی نسوج پریودنتال می باشد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه تحلیلی آینده نگر، 18 بیمار مبتلا به مال اکلوژن کلاس II انتخاب و برای آنها اعمال جراحی ارتوگناتیک قطعه ای انجام پذیرفت. شرایط پریودنتال بیماران در ناحیه استئوتومی شده بین دندانی در قبل و بعد از جراحی با کمک رادیوگرافی های پری آپیکال و پروب پریودنتال در فواصل زمانی 1، 3، 6 و 12 ماه بعد از عمل جراحی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    1- از مجموع 40 مکان استئوتومی بین دندانی در 6 منطقه ضایعات پاتولوژیک پریودنتال مشاهده گردید.
    2- از مجموع 6 منطقه دارای ضایعات پاتولوژیک پریودنتال، در 4 منطقه نقایض استخوانی پریودنتال و در 2 منطقه از دست رفتن دندانها مشاهده گردید.
    3- بروز نقایض پریودنتال، بدنبال استئوتومی قطعه ای در آقایان 2 برابر بیشتر از خانمها می باشد.
    نتیجه گیری
    بدنبال انجام استئوتومی های بین دندانی، در تعداد اندکی از بیماران نقایض پریودنتال و از دست رفتن دندانها، مشاهده می گردد.
    کلیدواژگان: استئوتومی بین دندانی، نسوج پریودنتال، جراحی ارتوگناتیک
  • ماشا الله خانه مسجدی، لیلا بصیر صفحه 11
    مقدمه
    این تحقیق با هدف تعیین میزان شیوع اپن بایت در دانش آموزان 11 تا 14 ساله مدارس راهنمایی پسرانه شهر اهواز در سال تحصیلی 80 انجام گرفت. مطالعه از نوع توصیفی – مقطعی بوده و نمونه گیری به روش خوشه ایتصادفی انجام شد.
    مواد و روش ها
    جمع آوری اطلاعات به کمک پرسشنامه و معاینه کلینیکی بر روی 744 دانش آموز 11 تا 14 ساله صورت گرفته است.
    یافته ها
    میزان کلی شیوع اپن بایت در این بررسی 2/14 % می باشد. از این مقدار8/7% فقط اپن بایت قدامی، 1/6 % اپن بایت خلفی و 4/0 % اپن بایت قدامی و خلفی را به شکل توام دارا می باشند.
    نتیجه گیری
    اپن بایت در اهواز شیوع نسبتا بالایی دارد. شناخت زود هنگام و درمان آن می تواند از عوارض بیشتر آن جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: اپن بایت، مال فورماسیونهای دندانی فکی، مال اکلوژن، ارتودنسی پیشگیری
  • مصطفی شهابی، مهدی هادی پور صفحه 17
    مقدمه
    در ارتدنسی آنالیزهای سفالومتری متعددی مورد استفاده قرار می گیرد که هیچکدام به تنهایی پاسخگوی همه خواسته های تشخیصی و تفسیری نمی باشند. لذا ارائه روشی که در عین سادگی و راحتی در بکارگیری، اطلاعات بیشتری را در اختیار ارتودنتیست قرار دهد حائز اهمیت فراوان است. مطالعه حاضر جهت ارائه چنین هدفی انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه برروی سفالوگرام جانبی 58 بیمار بالغ (40 نفر مونث و 18 نفر مذکر) با میانگین سنی 15سال و 4 ماه انجام شد. بعد از تریسینگ سفالوگرامها ارتباط بین پلان مندیبل با تحتانی ترین نقطه در قاعده خلفی جمجمه سنجیده شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر مشخص گردید که:-زوایای SNA و SNB در افراد مورد مطالعه نسبت به استاندارد جهانی کمتر است که البته این اختلاف معنی دار نبود.
    - در افراد با ارتفاع طبیعی صورت امتداد پلان مندیبل نسبت به قاعده خلفی جمجمه پائین تر قرارمی گیرد و میانگین این فاصله 84/6 میلیمتر بود.
    - زاویه Mp - Ar - N در افراد با ارتفاع طبیعی صورت بین 42 تا 55 درجه بدست آمد (میانگین 6± 49) که 2 درجه نسبت به استاندارد جهانی کمتر بود.
    نتیجه گیری
    وقتی که امتداد پلان مندیبل وارد قاعده جمجمه شود یا نسبت به قاعده خلفی جمجمه خیلی پایین تر قرار گیرد نشانه یک اختلال در رشد عمودی است
    کلیدواژگان: سفالومتری، ارتفاع تحتانی صورت، قاعده خلقی جمجمه، پلن مندیبل
  • محمدحسن ضرابی، سعید مرادی صفحه 25
    مقدمه
    بدون اطلاعات اولیه از آناتومی کانال ریشه امکان تمیز و آماده نمودن صحیح و پرکردن مناسب کانال دندان وجود ندارد. هدف از این مطالعه بررسی کانالهای دندان پرمولر اول فک پائین به روش رنگ آمیزی کانال و ایجاد مقاطع عرضی از ریشه این دندان بوسیله استریومیکروسکوپ بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 100 دندان سالم پرمولر اول فک پائین کشیده شده انتخاب و ریشه دندانها از ناحیه CEJ بوسیله دیسکهای فلزی قطع گردید. پس ازخارج نمودن بافت پالپی، دندانها جهت تمیز شدن کامل ریشه ها از بافتهای نکروتیک و بقایای پالپی بمدت 48 ساعت در محلول هیدروژن پراکساید 30% قرار داده شدند. پس از شستشو و خشک شدن، تمام سطوح ریشه ها باستثناء یک میلیمتر اطراف فورامن آپیکال بوسیله لاک ناخن پوشانده شد و سپس با رنگ ائوزین 5% بمدت 20 دقیقه سانتریفوژ گردید. سپس دندان شسته و لاک ناخن توسط استون از روی سطح ریشه پاک گردید و بوسیله هندپیس و دیسکهای فلزی برشهای عرضی به ضخامت 1-5/1 میلیمتر تهیه گردید. مقاطع بترتیب از آپیکال تا کرونال روی لام چسبانده و با استفاده از استریومیکروسکوپ تعداد کانالهای موجود در ریشه، نوع کانال ریشه، شکل کانال ریشه در نواحی آپیکال، میانی و کرونال، محل یکی شدن کانالها در ریشه، محل جدا شدن کانالها در ریشه و محل فورامن آپیکال بررسی شد.
    یافته ها
    57% دندانها دارای یک کانال، 37% دو کانال، 5% سه کانال و 1% چهار کانال داشتند. 57% دندانها دارای کانال Type I، 6% کانال Type II، 29% کانال Type IV بودند (طبقه بندی weine). 8% کانالها بعنوان گروه متفرقه تقسیم بندی شد. محل یکی شدن کانالها در ریشه هائیکه کانال Type II داشتند در 3/83% موارد در ناحیه آپیکال و در 7/16% موارد در ناحیه میانی بود، محل جدا شدن کانالها در ریشه هائیکه کانال Type IV داشتند در 5/65% موارد در ناحیه آپیکالی و در 5/34% موارد در ناحیه میانی بود.
    مقطع کانال در ناحیه کرونالی ریشه در 68% موارد بیضی، در 27% نواری، در 3% گرد و در 2% به شکل عدد 8 بود. مقطع کانال در ناحیه میانی ریشه در 74% موارد گرد و در 21% بیضی و در 4% نواری و در 1% C شکل بود. مقطع کانال در ناحیه آپیکالی ریشه در 99% موارد گرد و در 1% نواری بود.
    نتیجه گیری
    بر طبق یافته های بالا می توان نتیجه گیری کرد که با در نظر گرفتن تنوع کانالهای دندان پرمولر اول پایین درمان این دندان می تواند ساده یا مشکل باشد که این یافته با مطالعات دیگر مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: آناتومی، پرمولر اول فک پائین، استریومیکروسکوپ
  • علی طلعتی، حسین اکبری صفحه 31
    مقدمه
    عدم دستیابی به بیحسی در دندانهای با پالپ آماسی، یک مشکل کلینیکی مهمی، عموما برای دندانپزشکان و به خصوص متخصصین معالجه ریشه بوده است.
    کاپسایسین و زوستریک، باعث تخلیه ماده P از الیاف عصبی و توقف انتقال پیام عصبی می شود و بطور آشکار فعالیت عصبی A-delta و C-type را مختل می کند.
    مرفین نیز که سردسته داروهای ضد درد مخدر است، با اتصال به رسپتورهایش در محیط آماسی و تاثیر برروی کانالهای وابسته به ولتاژ و افزایش هدایت پاسیم، موجب اختلال در هدایت عصبی شده و اثر ضددردی و بی حس کنندگی موضعی خود را نشان می دهد.(1)هدف از این مطالعه مقایسه میزان تاثیر موضعی کاپسایسین، زوستریک و مرفین در تکمیل بی حسی دندانهای با پالپ آماسی بوده است که به تزریق اضافی بی حسی موضعی، پاسخ ضعیفی داده اند.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق، 60 بیمار که علی رغم پاسخ مناسب به تزریق بی حسی موضعی به هنگام تهیه حفره دسترسی، درد داشتند انتخاب شدند. تمام بیماران یک تا سه تزریق بیحسی لیدوکائین 2% با اپی نفرین 000/80/1، دریافت می کردند.
    یکی از سه ماده کاپسایسین، زوستریک یا مرفین، در زمان بروز درد بر روی عاج تراشیده شده و یا پالپ اکسپوز گذاشته می شد و بعداز 10-5 دقیقه، شدت درد به هنگام کار ثبت می گردید. با جمع آوری اطلاعات، آنالیز آماری به کمک تستهای wilcoxon و kruskal-wallis انجام شد.
    یافته ها
    بهترین نتیجه متعاقب کاربرد زوستریک برروی پالپ اکسپوز بدست آمد، به صورتی که در 2/88% موارد، بیماران پس از کاربرد موضعی زوستریک، پاسخ بی دردی می دادند و یا تزریق کمکی بی حسی داخل پالپ را می توانستند تحمل کنند. (P<0.05)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله به نظر می آید جهت تسهیل نفوذ داروهای موثر در تکمیل بی حسی پالپ از طریق عاج باید استفاده از مواد دهیدراته کننده و باز کننده توبولهای عاجی نظیر الکل و اسیدفسفریک قبل از کاربرد موضعی این داروها برروی عاج مورد بررسی قرار گیرد
    کلیدواژگان: کاپسایسین، زوستریک، مرفین
  • بهجت الملوک عجمی، عباس مکارم، سید شمس الدین شریفی صفحه 37
    مقدمه
    هدف ازانجام این مطالعه تعیین شیوع صدمات دندانی ناشی از ضربه در ورزشکاران ورزشهای رزمی شهر مشهد بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1380 انجام شد، 338 ورزشکار مرد ورزشهای رزمی باشگاه های ورزشی حرفه ای و دانشجوئی بطور تصادفی و تحت شرایط یکسان از نظر وجود صدمات دندانی مورد معاینه قرار گرفتند.و برای هر کدام از آنها پرسشنامه کاملی تکمیل گردید.جهت ثبت نوع صدمات دندانی از روش Criage - Hargreeves استفاده شد.
    یافته ها
    8/22% از ورزشکاران دچار صدمات دندانی بوده و در انواع این ورزش ها بیشترین میزان شیوع به ترتیب مربوط به بوکسورها (7/34 %) وکاراته کاران(22%)بوده است. صدمات وارده بیشتر در فک بالا بخصوص ثنایای میانی (2/61%) ودر بین صدمات وارده به دندانها، شکستگی مینا شایعتر(2/42%) بوده است.
    محافظ دهانی تنها در 4/15% افراد مورد مطالعه در هنگام ورزش بکار برده شده است. در بین انواع ورزشها، بوکسورها بیشترین ورزشکارانی(34%) بوده اند که از این وسیله استفاده می کرده اند.ولی متآسفانه این افراد هم بطور نامنظم وموردی این وسیله لازم را بکار می بردند. بین استفاده ازمحافظ دهان وصدمات دندانی رابطه معنی داری وجود داشت(0001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای صدمات دندانی در ورزشکاران رزمی مورد مطالعه(8/22%) بخصوص در رشته بوکس توصیه می شود اهمیت کاربرد و آموزش صحیح استفاده از محافظ های دندانی بخصوص کاربرد نوع iiاین محافظ ها یه این عزیزان داده شود.
    کلیدواژگان: آسیب های دندانی، ورزشکاران، ورزشهای رزمی
  • جلیل قنبرزاده، رضا گوهریان، زینب عادل کاردان صفحه 43
    مقدمه
    رستوریشنهای متال سرامیک، علیرغم پیشرفت روزافزون در علم مواد، از نظر استحکام و باندینگ هنوز در 5% موارد بعد از 10 سال دچار شکستگی می شوند. هدف تحقیق ما انتخاب روش ترمیم چینی مناسبی است که باندینگ بهتر، استحکام و زیبایی بیشتر، مراحل ساده تر و عمر طولانی تر داشته باشد.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر که به روش In vivo انجام گرفته است، بیست دندان پره مولر فک بالا انتخاب شد. بعد از ساخت روکش به طریقه معمول اقدام به برداشتن قسمتی از چینی نیمه باکالی دندان نمودیم. این کار به صورتی انجام شد که در نیمی از نمونه ها، تنها چینی اکسپوز شده و در نیم دیگر فلز و چینی هر دو اکسپوز شدند. روکشها در دهان بیماران بوسیله سمان موقت Temp-Bond چسبانده شدند.
    سپس ناحیه شکسته شده با استفاده از سیستم ترمیم چینی عرضه شده توسط کارخانه ویوادنت بازسازی شدند. بیماران در دوره های 2 هفته، 1 ماه، 3 ماه، 6 ماه و 9 ماه از نظر موفقیت و دوام ترمیم کنترل شدند و پس از جمع آوری نتایج، داده ها مورد ارزیابی و نتیجه گیری قرار گرفتند.
    یافته ها
    درصد موفقیت 9 ماهه در گروه اکسپوز چینی 80% و در گروه اکسپوز چینی- فلز100% و میزان موفقیت کلی مطالعه 90% محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    ترمیم داخل دهانی روکشهای PFM با استفاده از سیستم ویوادنت میتواند جایگزین ساخت مجدد روکش و یا چینی گذاری مجدد شود و موفقیت آن در طولانی مدت بخصوص در گروه اکسپوز چینی- فلز قابل قبول است.
    کلیدواژگان: بازسازی داخل دهانی، چینی، باندینگ چینی
  • احمد قهرمانلو، عباس یوسفی صفحه 49
    مقدمهدر حال حاضر چینی دندانی سیستم** P.F.M در لابراتوارهای پروتز ثابت بیشترین کاربرد را دارد و جزء اقلام وارداتی صد در صد می باشد.
    موفقیت ترمیمهای چینی- فلز به استحکام باند بین لایه های مختلف چینی و همچنین استحکام اتصال این لایه ها به فلز زیرین بستگی دارد.
    در این مقاله، هدف اصلی تعیین استحکام باند بین لایه های چینی دندانی اپک T114 و دنتین D4 جدید می باشد. چینی های فوق با همکاری دانشکده دندانپزشکی مشهد و موسسه تحقیقاتی پرطاووس وابسته به لعاب مشهد در دو پروژه تحقیقاتی ساخته شده اند.
    مواد و روش ها
    برای انجام این مطالعه 30 قرص از چینی اپک و دنتین به ضخامت 2 میلیمتر از هر یک تهیه گردید. ده نمونه اپک ویتا و دنتین ویتا، ده نموه اپک ویتا و دنتین D4 و ده نمونه اپک T114 و دنتین D4 جدید تهیه و استحکام کمی باند بین این دو لایه چینی توسط تست ضربه ای در نمونه ها، مورد آزمایش قرار گرفت.
    جهت بررسی کیفی استحکام باند، نمونه ها توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی مورد بررسی قرار گرفتند.
    جهت تجزیه و تحلیل آماری و مقایسه استحکام باند از آزمون χ 2 و برای توصیف داده ها از جدول فراوانی استفاده گردید.
    یافته ها
    استحکام باند از نظر کمی بین نمونه های اپک T114 و دنتین D4 با اپک ویتا و دنتین ویتا اختلاف معنی داری بین شکست و نوع چینی وجود ندارد و از نظر کیفی، بر اساس تصاویر تهیه شده توسط میکروسکوپ نوری و الکترونی هیچ گونه ترک میکروسکوپی در لایه حد واسط مشاهده نشد و امتداد باند کاملا پیوسته بود.
    نتیجه گیری
    استحکام باند بین اپک T114 و دنتین D4 با اپک ویتا و دنتین ویتا از نظر کمی و کیفی اختلاف معنی داری وجود ندارد
    کلیدواژگان: چینی دندانی، سیستم P، F، M، استحام باند
  • فاطمه ملک نژاد، مرجانه قوام نصیری صفحه 57
    مقدمه
    این مطالعه آزمایشگاهی تاثیر تمیز کننده اولتراسونیک را پس از آماده سازی کستینگ بیس متال به روش سند بلاست و اچ شیمیایی بر قدرت باند آلیاژ به مینای دندان مقایسه نمود. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر اولتراسونیک در قدرت باند آلیاژهای بیس متال اچ شده بود.
    مواد و روش ها
    80 عدد دندان کانین سالم انتخاب شد و پس از تمیز شدن و قرار دادن در آکریل خود سخت، قطعات فلزی به صورت مربع به مساحت 9 میلی متر مربع و ضخامت 5/. میلیمتر از نیکل – کروم بریلیوم مطابق با سطح لینگوال در آنها تهیه گردید. یک زائده در قسمت میانی آن عمود بر نمونه قرار گرفت سطح تماس تمام نمونه ها سند بلاست شد. سپس نمونه ها به دو گروه 40 تایی بر مبنای نحوه آماده سازی تقسیم گردید:A) آماده سازی با ژل اسید 3 M B) آماده سازی با سند بلاست آلومینای 200 – 150 میکرونی، سپس نمونه ها به 2 زیر گروه 20 تایی بر مبنای استفاده و عدم استفاده از تمیز کننده اولتراسونیک تقسیم شدند نهایتا چسباندن تمام نمونه ها بتوسط سیمان رزینی دئوسمنت و ادهزیو اسکاچ باند مالتی پرپس انجام شد. پس از 1000ترموسایکل تست شکست نمونه ها توسط کراس هد تیغه ای با سرعت 2 میلی متر در دقیقه انجام شد.
    یافته ها
    1 - میانگین قدرت باند بدست آمده در گروه هایی که از اولتراسونیک استفاده نشده بود(74-60 کیلوگرم) از گروه هایی که در آنها از اولتراسونیک استفاده شده بود (62-45 کیلوگرم) بیشتر بود.
    2- بالاترین میانگین قدرت باند مربوط به نگهدارنده هایی بود که برای آماده سازی آنها تنها از ژل اسیدی استفاده شده بود (52/74 کیلو گرم). 3- در هنگام مقایسه دو عامل آماده سازی سند بلاست و اسید، قدرت باند نگهدارنده هایی که برای آماده سازی آنها از اسید استفاده شده بود بمیزان قابل توجهی بالاتر بود.
    4- هنگام عدم استفاده از اولتراسونیک قدرت باند برای هر نوع آماده سازی افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    کاربرد ژل اسیدی M3 بدون استفاده از تمیزکننده اولتراسونیک به میزان قابل توجهی استحکام باند آلیاژ نیکل کروم – بریلیوم را به مینا افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: تمیز کننده اولتراسونیک، آماده سازی سطحی، اسید: سند بلاست
  • محمدحسن نجفی، مرتضی طاهری، مهرداد رادور، پرویز چگین صفحه 67
    مقدمههدف از این مطالعه بررسی تخریب پریودنتال در بین بیماران دیابتی نوع اول و دوم و مقایسه آن با افراد غیر دیابتیک با توجه به سن و جنس افراد بود.
    مواد و روش ها
    میزان تخریب پریودنتال در سه گروه شامل: 24 مورد دیابت وابسته به انسولین نوع I (IDDM)؛ 24 مورد دیابت غیر وابسته به انسولین (NIDDM) و10 مورد غیر دیابتیک که بصورت تصادفی در سنین مختلف به عنوان گروه شاهد مورد بررسی قرار گرفتند. پارامترهای کلینیکی عبارت بودند از عمق پروبینگ پاکت، پلاک ایندکس و ایندکس راسل و میزان تحلیل استخوانی رادیوگرافیک. یافته ها و
    نتیجه گیری
    آنالیز آماری یافته ها نشان داد که تفاوت میان اندکسهای پریودنتال در 3 گروه فوق الذکر عمدتا بخاطر اختلاف در سن آنها بود. گروه IDDM حتی پس از اصلاح آماری برای سن، دارای اندکس راسل بالاتری در مقایسه با دو گروه دیگر بود. همچنین طول مدت ابتلاء به دیابت با میزان تخریب پریودنتال ارتباط مستقیم داشته و این موضوع ارتباطی با نوع دیابت آنها نداشت. ضمنا میزان متوسط قند خون ناشتا با فاکتورهای مختلف پریودنتال ارتباط مثبت داشت.
    کلیدواژگان: دیابت نوع اول، دیابت نوع دوم، پریودنتال اندکس راسل، پلاک اندکس، تحلیل استخوان، اندازه گیری عمق پاکت، قن خون ناشتا
  • ماهرخ ایمانی مقدم صفحه 75
    مقدمه
    تولید استخوان جدید، از تظاهرات اکثر بیماری های استخوانی است که ممکن است از عناصر تشکیل دهنده استخوان نرمال (ترابیکولها و پریوست) و یا از سلولهای تومور منشاء گرفته باشد. اگر چه تومورهای استخوان ساز و غضروف ساز به تنهایی می توانند استخوان جدید تولید کنند اما تعداد زیادی از نئوپلاسمها و همچنین عفونتها، تروما و سایر بیماری ها نیز می توانند باعث تحریک و تشکیل استخوان جدید بصورت واکنشی شوند. افتراق موارد فوق از یکدیگر بسیار حائز اهمیت است.
    هدف از این مقاله شناخت بیشتر انواع واکنشهای پریوستی است که در واقع در تشخیص افتراقی ضایعات مربوطه از نظر رادیولوژی کمک کننده می باشد. که در قالب مورد نادری از کیست باکال که با واکنش پریوستی همراه بود، ارائه شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    اگر چه تکنیکهای تصویربرداری گوناگونی مثل CT، پانورامیک و رادیوگرافی پری آپیکال می توانند الگوی واکنش پریوستی را نشان دهند ولی در این مورد کیست باکال چیزی نشان ندادند و فعالیت پریوستی با نمای پوست پیازی در تکنیک اکلوزال کراس سکشنال بخوبی قابل مشاهده بود.
    با توجه به بررسی انواع واکنش های پریوستی می توان دریافت که شناخت نماهای رادیوگرافیک این واکنش ها و انتخاب تکنیک رادیوگرافی مناسب همراه با یافته های کلینیکی می تواند به تشخیص نهایی ضایعات استخوانی کمک نماید
    کلیدواژگان: واکنش پریوستی، کیست باکال، رادیوگرافی
  • زهرا دلاوریان، مهدی هادی پور صفحه 85
    مقدمه
    یکی از علل شایع ضایعات دهانی عفونت ویروس هرپس سیمپلکس HSV **می باشد. از اینرو بررسی یکساله ای بر روی بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان دانشکده دندانپزشکی مشهد و درمانگاه پوست بیمارستان قائم (عج) و به منظور تعیین تظاهرات دهانی – صورتی عفونت HSV گزارش 4 مورد از آن صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    پرسشنامه ای برای هر یک از بیماران مبتلا به عفونت هرپس حاد اولیه و عود کننده به منظور دستیابی به اطلاعاتی چون فراوانی انواع عفونت HSV، راه های انتقال و پراکندگی آن از نظر سن و جنس، محل ضایعات، علائم عمومی، عوامل مستعد کننده، سیربهبودی ضایعات و نقش قطره فلج اطفال بر روی عفونت HSV تهیه و تکمیل گردید. (اسفند ماه1375 تا اسفند ماه 1376)
    یافته ها
    بررسی یکساله ما نشان داد عفونت HSV اولیه و عود کننده در همه گروه های سنی بروز می نماید که معمولا با همان نمای بالینی کلاسیک مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که عفونت HSV در صورت و دهان معمولا با نمای بالینی قابل تشخیص است و به آسانی درمان می گردد، در مورد اثر واکسن فلج اطفال بر روی عفونت HSVتحقیق جدایی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عفونت ویروس هرپس سیمپلکس، تظاهرات دهانی صورتی، عفونت HSV اولیه و عود کننده
|
  • Afshin Harraji, Ataollah Habibi, Baratollah Shaban Page 7
    Introduction
    Today, in modern dental practice, one of the main reasons for orthodontics and orthognathic surgery, in addition to improvement in morphology and function, is prevention of periodontal problems. The purpose of this study was to evaluate. the effects of interdental osteotomies on periodontal tissues.
    Materials And Methods
    In this prospective Cohort study, 18 patients with class II Malocclusions were selected and for them, interdental osteotomies was done. Using periodontial probes and periapical radiographies, the patient’s preoperative periodontal conditions at the site of osteotomy were evaluated as well as postoperative conditions (1,3,6 and 12 months).
    Results
    1) 6 pathological periodontal lesions were found in 40 segmental osteotomy sites. 2) Among 6 pathological periodontal lesions, 4 areas were with osseous periodontal defects and 2 areas with missing teeth. 3) The prevalence of periodontal defects after segmental surgery in men was two times more than women.
    Conclusion
    A low incidence of dental loss and periodontal defects occurs in the region of segmental osteotomies.
    Keywords: Interdental osteotomies, Periodontal tissue, Orthognathic Surgery
  • Mashallah Khanehmasjedi, Leila Basir Page 11
    Introuduction: The purpose of this study was to determine the prevalence of openbite in 11-14 year old boy students in Ahwaz in 2001.
    Materials And Methods
    This study was a descriptive cross sectional investigation with cluster sampling on 744 students (11-14 year old boys).
    Results
    The total prevalence of open bite was 14/2 %. 7/8 % exhibited only anterior open bite, 6/1 % posterior open bite and 0/4% showed both anterior and posterior open bite.
    Conclusion
    Open bite has relatively high prevalence in Ahwaz. early diagnosis and treatment can inhibit many future complications.
    Keywords: Open bite, Dentofacial deformity, Malocclusion, Preventive Orthodontics
  • Mostafa Shahabi, Mehdi Hadipoor Page 17
    Introduction
    ِAmong several cephalometric analyses used in orthodontics, none of them could present all diagnostic and interpretative featwres. The aim of this study is to apply a simple and convenient approach which could enable the orthodontists to gain maximum information from it.
    Materials And Methods
    Cephalograms of 58 adults patient (40 femals and 18 males) with mean age of 15 years and 4 months, were used for analysis. After tracing, the relationship between mandibular plane and the most inferior point of posterior cranial fossa was assessed.
    Results
    The data revealed that: - SNA and SNB were less than norms which was not significant. - In patients with normal facial height, extention of mandibular plane lay lower to posterior cranial fossa and the mean distance was 6. 84 mm. - Mp-Ar-N Angle was 42º to 55º (49 ± 6) that was 2º less than Norms.
    Conclusion
    Extention of mandibular plane to posterior cranial fossa or lower, shows that there is a failure in vertical growth.
    Keywords: Cephalometry, lower facial height, posterior cranial fossa, mandibular plane
  • Mohammadhasan Zarrabi, Saeed Moradi Page 25
    Introduction
    It is impossible to prepare and obturate the root canal correctly without basic information about the root canal anatomy. The purpose of this study was to evaluate the root canals of mandibular first premolar by the staining the canals and cross sectioning the roots by stereomicroscope.
    Materials and Methods
    In this study 100 extracted intact first premolar were selected and the root were sectioned at CEJ point by metal disc. After removing the pulpal tissue, the teeth were cleaned completely from pulpal stumps and necrotizing tissue using the 30.% H2O2 for 48 hours. After washing and drying the teeth, all surfaces of roots except one millimeter around the apical foramen were covered with nail polish. Then they were centrifuzed with Eosin 5% for 20minutes after that the teeth were washed and the nail polish was cleaned by acetone. Finally the teeth were sectioned horizontally to 1-1.5mm sections by hand piece and metal disc. The sections of apical to coronal were studied by stereomicroscope and the number of canals, the type of canals, the shape of canals in apical, middle root and coronal area, adjoining site of the canals and separation site of the canals and apical foramen position was evaluated.
    Results
    57% of teeth had one canal, 37% had 2 canals, 5% of teeth had 3 canals and 1% had 4 canals. 57% of teeth were type 1, 6% type II, 29% type IV and 8% of teeth were classified as miscellaneous group. Adjoining site of canals in type II were 88%, apical and 16.7% of teeth were in middle part. Separation site of the canals in type IV were 65.5% apical and 34.5% in middle part. The cross sections of canals in coronal root were 6.8%, ellipsoid 27%, striped 3% round and 2% figure 8. The cross sections of canals in middle root were round in 74%, ellipsoid in 21%, striped in 4% and C. shaped in 1%. Cross sections of canals in apical part were round in 99% and striped in 1%.
    Conclusion
    According to the above findings, it maybe concluded that considering the variety of canal configurations, mandibular first premolar could be easy or difficult to treat witch is in accordance with other studies.
    Keywords: anatomy, mandibular first premolar, stereomicroscope
  • Ali Talati, Hossein Akbari Page 31
    Introduction
    Failure to obtain adequate anesthesia in teeth with inflamed pulp has always been a major clinical problem for the dentists generally, specially endodontists. Capsaicin and zostrix depletes substance P, blocks axonal transport and apparently inactivates small A-delta and C-type fibers. Morphine which is an efficient analgesic drug, blocks nerve conduction and shows its anesthetic and analgesic property via voltage dependent sodium channels(1). The purpose of this clinical study was comparison of the effect of local application of capsaicin, zostrix and Morphine on complete anesthesia of teeth with inflamed pulp and poor response to traditianl local anesthetics.
    Materials and Methods
    In this study sixty patients with pain during access preparation despite successful local anesthesia were selected. All patients had received one to three injections of lidocaine 2% with 1.80000 epinephrine. Capsaicin, zostrix or morphine was applied in the cavity on the dentin or exposed pulp for 5-10 minutes and severity of pain due to access preparation or intrapulpal injection was recorded. The data were gathered and statistically analyzed by wilcoxon and kruskal-wallis tests.
    Results
    The best results were obtained following application of zostrix over the exposed pulp. In 88.2% of these patients application of zostrix made the painfree or tolerable interapulpal injection possible(P<0.05).
    Conclusion
    with regard to the results obtained, the use of dehydrating and decalcifying materials such as alcohol and phosphoric acid prior to topical application of drugs on complete pulp anesthesia, is recommended
    Keywords: Capsaicin, Zostrix, Morphine
  • Behjatolmollok Ajami, Abbas Makarem, Seidshamsoddin Sharifi Page 37
    Introduction
    traumatic dental injuries have a relatively high-prevalence particularly in athletics. The goal of this study is to determine the prevalence of traumatized dental injuries in male martial athletes in Mashhad.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 338 male athletes from twelve sports clubs (karate,Boxing,Tac kwon do, Kungfu) of Mashhad in 2001 were examined. Each athlete was asked to fill in a questionnaire. The Craig- Hargreev's classification system was used for recording the type of dental fractures.
    Results
    The prevalence of traumatic dental injuries in the studied society was 22.8%. The highest rate of dental injuries was related to boxing (34.7%) and karate (22%). Dental injuries were more common in athletes at the age of 16-20 years old (42.8%). The traumatized injuries to teeth were more prevalent in the maxilla and especially central incisors (61.2%). Enamel was injured more than the other parts of the teeth. The use of mouth guard was 15.4%prevalent, which was the most in boxing (34%).Of course the use was irregular. There was a significant difference between the use of mouth guard and prevention of dental injuries (p<0.0001).
    Conclusion
    The most common cause of dental injuries in martial athletes was lack of the use of mouth guard. Teaching the correct use of mouth guard, and wide distribution of type II mouth guard amongst the athletes, is recommended.
    Keywords: Dental injuries, athletes, martial sports
  • Jalil Ghanbarzadeh, Reza Goharian, Zeinab Adelkardan Page 43
    Introduction
    In spite of progress in dental material science, considering strength and bonding, PFM restorations still have 5% failure after 10 years. The main aim of this investigation was to choose a system with better bonding, more strength and esthetics, simpler technique and more durability.
    Materials and Methods
    In this invivo investigation, twenty upper premolars were selected. The crowns were made in the usual manner and then a layer of porcelain was removed using stone from buccal cusp. In half of the samples both metal and porcelain were exposed and in the other half metal was not exposed. The crowns were cemented with Temp-Bond and then the fractured area was repaired intraorally with Vivadent system. The patients were recalled after 2 weeks, 1, 3,6 and 9 months to check durability and success rate of the restoration. Finally the data were analysed statistically.
    Results
    We calculated the success rate of restoration to be 80% in porcelain-exposed group, 100% in porcelain-metal-exposed group and 90% totally.
    Conclusion
    Intraoral porcelain repair, with the use of Vivadent system can be used instead of removing and remaking fractured crowns with satisfactory durability in long terms.
    Keywords: Inraoral Repair_Porcelain – Porcelain Bonding
  • Ahmad Ghahremanloo, Abbas Yosefi Page 49
    Introduction
    Dental porcelain is one of the best materials ever used in dentistry. Excellent tissue compatibility, esthetics, very low solubility in oral fluids, high compressive strength, and the lowest bacterial plaque accumulation on the glazed porcelain are some of its advantages. Porcelain brittleness due to its low tensile strength and impact strength, and occlusal attrition of opposing tooth enamel are some of its disadvantages. Different ways have been proposed to eliminate the brittleness of porcelain and strengthen it, of which baking porcelain on a metal framework is more commonly used. Restoration and replacement of the teeth by porcelain fused to metal restorations is still the most commonly used approach, so we tried to produce porcelain dentin powder.
    Materials and Methods
    To test the bond strength between opaque Ti14 and Dentin D4, and compare it with vita porcelain, 30 porcelain disks with 4mm thickness were made (2mm opaque and 2mm Dentin). 10 samples of Vita opaque and Vita Dentin and 10 samples of opaque Ti14 and Dentin D4 and 10 samples of vita opaque and Dentin D4 were tested using an impact test machine.
    Results
    Samples were observed under light and scanning electronic microscope for the quality of bond. There was no significant difference between Dentin D4, opaque T114 and Dentin-Vita, opaque-Vita. The quality of bond was also identical and no microcrack was observed according to microscopic examination.
    Conclusion
    The bond strength between opaque T114 and Dentin D4 with opaque-Vita and Dentin-Vita is not significant difference from aspect quantity and quality.
    Keywords: Dental porcelain, P.P.M system, Dentin D4, bond strength
  • Fatemeh Maleknejad, Marjaneh Ghavamnasiri Page 57
    Introduction
    This invitro study evaluated the effect of ultrasonic cleanser after casting surface treatment on bond strength of alloy to enamel. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of ultrasonic on bond strength of etched base metal.
    Materials And Methods
    80 sound canines were selected. After cleaning and mounting in cold cured acryle, rectangular Ni-Cr-Br plates with 9 mm2 surface area and 0.5 mm thickness were made that adapted with lingual surfaces. One process was created in mid part of each plate. Fitting surface of all samples were sandblasted. They were divided into two groups of 40,based on the type of treatment: A)surface treatment with acidic M3 gel. B) surface treatment with 150-200µ alumina sandblast. Finally each group was divided into two subgroups of 20, based on using the ultrasonic or without using it. Then samples were adhered to lingual surfaces with Scotch Bond Mulit Purpose (3M – Co). and Duo Cement (Coltene). After 1000 thermal cycling, shear test was established by cross head speed of 2mm/min. Data analysis was done by two variables ANOVA with 95% significance level.
    Results
    1. Mean bond strength was significantly greater in subgroup without ultrasonic use (60-74 kg) than the other subgroups (45-62kg). 2. The group using just M3 acidic gel without ultrasonic had the greatest bond strength (74.52 kg). 3. Comparing two factors (Sandblast- Acid), bond strength was greater after using acid. 4. Increase in bond strength was observed in all groups without ultrasonic use.
    Conclusion
    Use of M3 acidic gel without ultrasonic use increases the bond strength of Ni-Cr-Br alloy to enamel significantly.
    Keywords: Ultrasonic cleanser, Surface treatment, Acid, Sandblast
  • Mohammadhasan Najafi, Morteza Taheri, Mehrdad Radvar, Parviz Chegin Page 67
    Introduction
    The aim of this study was to evaluate periodontal destruction among patients with types I & II diabetes mellitus compared with non-diabetic patients.
    Materials And Methods
    Periodontal destruction was assessed in the following 3 groups: 1) 24 type I diabetic subjects (IDDM, aged>12 yrs.), 2) 24 type II diabetic subjects (NIDDM, aged>40 yrs.), and 3) 10 non-diabetic patients of any age range. Clinical parameters included probing pocket depth, plaque index, Russle's Index as well as radiographic bone loss. Results &
    Conclusion
    Statistical analysis of findings demonstrated that variation in periodontal indices among the 3 groups was mainly due to variation in the age of subjects. Type I diabetic subjects had a greater score for Russle's Index as compared to the other 2 groups even after adjustment for age. Diabetes duration was in positive correlation with the degree of periodontal destruction regardless of the diabetes type. Furthermore, fasting blood glucose level had a positive but insignificant correlation with various periodontal indices.
    Keywords: Type I, II diabetes mellitus, Russle's Index, Plaque Index, Bone loss, probing pocket depth, fasting blood sugar
  • Mahrokh Imanimoghaddam Page 75
    Introduction
    New bone productions, a frequent feature in many bone diseases, may originate from normal bone forming elements (trabeculae and periosteum) or from tumor cells. Although osteogenic and chondrogenic tumors alone are able to produce new bone, some neoplasms, infections, trauma and some other diseases can initiate reactional osteogenesis. It is of paramount importance to distinguish one from the other. The purpose of this study was recognition of different types of periosteal reactions which are helpful in differential diagnosis radiologically. Here is a report of a rare case of buccal cyst with periosteal reaction.
    Results
    The CT scan technique, panoramic and periapical radiography didn’t show the periosteal reaction in this buccal cyst and periosteal activity with onion-skin pattern was well apparent in cross-sectional occlusal technique.
    Conclusion
    Regarding the overview of different periosteal reactions, it can be concluded that the recognition of different radiographic patterns and choosing the proper radiographic technique accompanied with clinical finding, helps us in final dioagnosis of bony lesions.
    Keywords: Periosteal Reaction, Buccal cyst, Radiography
  • Zahra Delavarian, Kamelia Farman Page 85
    Introduction
    Herpes Simplex Virus infection (HSV) is one the most frequent causes of oral Lesions. Therefore a one year follow up study was carried out on patients attending to the Oral Medicine Dept. of Mashhad dental school, and Dermatology Dept. of Mashhad Ghaem Hospital. report of 4 patients was also done to determine the orofacial features of HSV infection.
    Materials and Methods
    We filled out a questionnaire for each of the patients who had Acute Primary and Recurrent Herpes simplex infection to get information about the frequency of different types of HSV infection, routes of transmission, demographic distribution, site of lesions, constitutional symptoms, predisposing factors, the course of recovery of the lesions and the potential role of the polio vaccine on HSV infection. (From March 1997 to March 1998)
    Results
    Our one year study revealed that primary and recurrent HSV infection occurs in all ages and has the same classic clinical features.
    Conclusion
    This study indicates that orofacial HSV infection could be diagnosed by its clinical view and is treated easily. Another study about the efficacy of polio vaccine on H.S.V. is recommended. x